باستان شناسان دانشگاه شهید بهشتی یک اسکلت با قدمت قریب به 7 هزار سال مربوط به دوره سوم سیَلک ۳ در تپه چشمه علی شهرری را کشف کردند.
تیم باستان شناسی دانشگاه شهید بهشتی با سرپرستی دکتر ولیپور، توانست در کاوشهای جدید صورت گرفته در محوطه باستانی چشمه علی در شهر ری، اسکلت 7 هزار سالهای متعلق به یک دختر نوجوان و مربوط به دوره سوم سیلک یعنی ۴۳۰۰ سال پیش از میلاد را کشف نماید.
بنابر اعلام دکتر حمیدرضا ولیپور، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی و سرپرست هیأت کاوش تپه چشمه علی ری، این تدفین در معماری دوره سوم سیلک در این تپه ۷۰۰۰ ساله کشف شده است. بر مبنای شواهد و سفالهای فازهای معماری، این تدفین و اسکلت آن احتمالا به دورهای مربوط باشد که به آن دوره سیلک ۳ (۴۳۰۰ سال پیش از میلاد) گفته میشود.
سرپرست هیأت کاوش باستانشناسی چشمه علی ری همچنین گفت: در فصلهای بعدی، تداوم این کاوشها میتواند به آگاهی درباره فضاهای معماری این روستا بیفزاید.
دکتر ولیپور، در این کاوش در محوطه باستانی توضیح داد: دانشگاه شهید بهشتی طی تفاهم نامهای سه جانبه با پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری و اداره کل میراث فرهنگی استان تهران، پایگاه پژوهشهای میدانی باستانشناسی این دانشگاه را در ساختمان مجاور تپه میل تاسیس کرد و برنامهای پنج ساله برای کاوش در تپه چشمه علی شهر ری به اداره کل میراثفرهنگی استان تهران و پژوهشگاه پیشنهاد کرد. این برنامۀ مسئلهمحور در نظر دارد روند تطور فرهنگی جوامع را از دوره نوسنگی تا دوره مس سنگی مطالعه کرده و برخی از فرضیات و نظریات مطروحه درباره دلایل تغییرات فرهنگی در فلات مرکزی ایران و متغیرهای مؤثر بر این فرایند را مورد ارزیابی قرار دهد.
سرپرست هیأت کاوش تپه چشمهعلی گفت: این برنامه پژوهشی مورد تأیید شورای پژوهشی پژوهشکده باستانشناسی قرار گرفت و بر مبنای آن مجوز کاوش در این محوطه از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شد. این کاوشها با حمایت مادی و معنوی دانشگاه شهید بهشتی و با حضور اعضای هیأت علمی گروه باستانشناسی، اعضای هیات کاوش و با مشارکت دانشجویان کارشناسی باستانشناسی ورودی ۱۳۹۹ این دانشگاه تا اواخر آبان ماه سال جاری ادامه خواهد یافت.
شایان ذکر است، کاوش باستانشناسی در تپه هفت هزار ساله ری پس از گذشت حدود سه دهه، به تازگی و همزمان با افتتاح پایگاه پژوهشهای میدانی باستانشناسی دانشگاه شهید بهشتی آغاز شده است. سرپرست کاوش، حمیدرضا ولیپور است که با همراهی ایمان مصطفیپور، معاون هیأت کاوش، کورش محمدخانی، نگین میری، کامیار عبدی، امیر صادق نقشینه و علی بهادری از اعضای هیأت علمی گروه باستانشناسی دانشگاه شهید بهشتی، اعضای هیأت کاوش و با مشارکت دانشجویان کارشناسی باستانشناسی ورودی ۱۳۹۹ این دانشگاه، این کاوش باستانشناسی انجام میشود.